Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Kanal tedavisi, dişinizdeki çürüğün ileri derecede olduğu ve rahatsızlık hissi oluşturduğu durumlarda uygulanan bir işlemdir. Dişinize bir delik açılmasını ve diş özü olarak bilinen pulpanın çıkarılmasını içerir. Pulpa çıkarıldıktan sonra boşluk doldurulur ve kapatılır. Kanal tedavisi sonrası dişiniz darbelere karşı hassaslaşacağı için gerekli görülen durumlarda ek olarak kron porselen de yapılabilir. Kanal tedavisi endodonti alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılır ve kök kanal tedavisi olarak da isimlendirilir. Peki dişinizi kurtarmak için kullanılan kanal tedavisi işlemi nasıl yapılır? İçeriğimizin devamını okuyarak konuyla ilgili bilgi daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Randevu Oluştur
googleimg trustimg whatclinicimg
4.7 3000+ incelemeye göre
Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Dişinizde tek kanal varsa basit bir diş kanal tedavisi işlemi 30 ile 60 dakika arasında sürebilir. Ancak kanal tedavisine başlamadan önce bir süre anestezinin etki etmesi için beklemeniz gerekecektir. Bir kök kanalı, önemli ölçüde zaman alır; çünkü sinirin oyulması, temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Bazı dişlerde birden fazla kanal vardır ve prosedür daha uzun sürer. Azı dişleri, dört adede kadar kanala sahip olabilir. Bu nedenle her kanalın tedavi edilmesi nedeniyle işlem, daha uzun süre alır. Azı dişlerine kanal tedavisi ne kadar sürer? sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Köklerin çıkarılması, dezenfekte edilmesi ve doldurulması; tek başına bir saat sürdüğü için, bir azı dişi kanalı 90 dakika veya daha uzun sürebilir. Ağzın ön kısmındaki dişlere kesici dişler ve köpek dişleri denir. Ön diş kanal tedavisi 45 dakikadan bir saate kadar sürebilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Herhangi bir prosedürde olduğu gibi kanal tedavisine bağlı olarak da komplikasyonlar yaşamanız olasıdır. Bu komplikasyonlar ağrının yanı sıra bölgede şişlik, dişte hassasiyet ve renk değişimi gibi şikâyetleriniz olmasıyla kendini belli eder. Dişinizde birkaç gün içerisinde geçmeyen, günler ya da haftalar süren şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

 

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Enfeksiyon, diş kökünün sonunda oluşan apseye yol açabilir. Bu apse tedavi edilemediğinde dişinizin çekilmesi gerekebilir. Eksik diş yerine protez diş uygulaması tercih edilebilir. Fakat ısırma ve çiğneme için protez diş, kişinin kendi dişi ile aynı şekilde çalışmaz. Aynı zamanda bir dişin kaybedilmesi ağızda başka sorunlara yol açabilir. Kanal tedavisi, sinirler tedavi edilemediğinde dişi çekmemek ve kendi dişinizi kurtarmak için uygulanır. Bazen bir dişin kanal tedavisine ihtiyacı olduğuna dair hiçbir belirti yoktur. Aynı zamanda çocuklar için de kanal tedavisine çoğu zaman ihtiyaç olmamaktadır. Süt dişi kanal tedavisi nadir durumlarda gerçekleştirilen bir işlemdir. Çoğu zaman diş çekilir ve altından kalıcı dişin çıkması beklenir. Peki kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır? Kanal tedavisi yaptırmanız gerektiğini gösteren belirtiler şunlardır:

  • Yemek yerken diş ağrısı
  • Sıcak ve soğuk ürünler tüketilirken oluşan diş hassasiyeti
  • Dişinizde sallanma
  • Yüzünüz ya da boynunuzda şişlikler
  • Dişlerinizde koyu renkli lekeler oluşması
  • Diş etinizde iltihaplanma

 

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı bir kök kanalı, birkaç gün hafif ağrıya neden olabilir. Kanal tedavisi diş ağrısı geçicidir ve iyi bir ağız hijyeni uyguladığınız sürece kendi kendine geçer. Kanal tedavisi işleminden sonra diş bakımı yapmanız önem taşır. Tedavi birden fazla seans sürecekse tamamlanana kadar sert yiyecekler tüketmemelisiniz. Son tedaviden sonra restore edilmiş dişinizde birkaç gün ağrı hissetseniz de zamanla bu ağrı azalır. Bu nedenle diş hekiminiz tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Reçete edilen ağrı kesiciyi kullanmanıza rağmen hala ağrı veya şişlik devam ediyorsa, diş hekimi ile iletişime geçmeniz gerekir. Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Dişleri temiz tutmak
  • Şekerli yiyecek tüketmemek
  • Sigara kullanmamak
  • Florür içeren diş macunu kullanmak
  • Uygun bir diş fırçası kullanmak ve düzenli olarak değiştirmek

Uzman diş hekimi kadrosu ve kendi bünyesinde bulunan laboratuvarı ile ağız ve diş sağlığı alanında her türlü hizmeti Ballıpınar Diş Kliniği bünyesinde alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

100000 +
müşteriler tarafından güvenilen

Kök kanalının temizlenmesi

İlk olarak siz lokal anestezi altında iken diş hekimi

Kök kanalının doldurulması

Diş hekimi, pulpa çıkarılan çukur alanı; küçük törpüler ve irrigasyon solüsyonları kullanarak temizler, şekillendirir ve hijyenik hale getirir. Kanal tedavisinden sonra sinir dokusu çıkarıldığı için hem enfeksiyon ortadan kalkar hem de ağrı giderilmiş olur.

Kron veya dolgu ekleme

İşlemler sonrası pulpası olmayan dişiniz, daha kırılgan hale gelir. Bu nedenle diş hekiminiz bir kron veya dolgu yapılmasını dişe destek vermek için önerebilir.

Fiyatlar
Web sitemizde, ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde değişen fiyatlarda bir dizi hizmet sunuyoruz. Güncel fiyat seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurmanızı rica ederiz. Lütfen fiyatların, ihtiyaç duyduğunuz belirli hizmetlere bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Ekibimiz size şeffaf fiyatlandırma sağlamaya ve bütçeniz için en iyi çözümü bulmanıza yardımcı olmaya kendini adamıştır. Hizmetlerimizi düşündüğünüz için teşekkür ederiz ve sizden haber almak için sabırsızlanıyoruz!
Teşekkürler! Gönderiminiz alındı!
Hata! Formu gönderirken bir şeyler ters gitti.
Öncesi & Sonrası
Çevrimiçi Randevu

Formu doldurun, sizinle iletişime geçelim

Teşekkürler! Gönderiminiz alındı!
Hata! Formu gönderirken bir şeyler ters gitti.